May 27, 2016

"Βασανιστήριο το σχολείο.... Ήθελα να τελειώσει...."


Είναι πολλά αυτά που ακούω καθημερινά για την εκπαίδευση, μέσα από τη δουλειά μου. Τα περισσότερα, δεν βγαίνουν δημόσια σχεδόν ποτέ. Δεν έχουν και καμία βαρύτητα. Ποιος να τα λάβει υπόψη; Δεν είναι κάτι που συζητάς με τους φίλους σου ή συνδέεις απαραίτητα με το παρόν σου, με όλη τη ζωή σου. Συνηθίζουμε τόσο εύκολα να διαχωρίζουμε, να αποξενώνουμε τα διάφορα κομμάτια μας, έτσι όπως μάθαμε στο σχολείο να κάνουμε, τόσο αποτελεσματικά!

Με αφορμή όμως τον "διάλογο για την παιδεία" (άσχετα αν ο όρος "παιδεία" έχει χάσει κάθε νόημα πια), θέλω να μοιραστώ τα λόγια μιας νέας κοπέλας, από τα σχολικά της χρόνια, που δεν διαφέρει και πολύ από όσα συνήθως συναντώ...

May 19, 2016

Ό,τι μάς φοβίζει...


Ποιος  μας έπεισε και πότε μάθαμε να φοβόμαστε ό,τι δεν γνωρίζουμε; Γιατί πιστεύουμε πως το άγνωστο είναι απειλητικό και αρνητικό; Βαθιά μέσα μας επικαλούμαστε τα ένστικτα της επιβίωσης για να αποφύγουμε όλα όσα δεν γνωρίζουμε.

Ρητορικές ερωτήσεις, που ακυρώνονται μόνο στο παρόν, όταν τολμούμε να τις θέτουμε αληθινά...

Με ένα ελεύθερο παιδί πρέπει να σπας όλους τους κανόνες, καθώς τους επιβάλλεις. Είναι μια λεπτή ισορροπία σε ένα τεντωμένο σχοινί, συνεχώς. Γιατί δεν μπορείς να πεις ψέματα, δεν μπορείς να αθετήσεις αυτό που προσπαθείς να διδάξεις. Και δεν μπορείς να ΜΗ διδάξεις.