Apr 30, 2015

Ψέματα

 

"Της το 'χεις πει;"* με ρωτάνε έκπληκτοι. Βέβαια της το 'χω πει! Για πολλούς λόγους, που σε εμένα φαίνονται τόσο φυσιολογικοί, που δεν έχει μάθει ο νους μου να πρέπει να τους απαριθμεί ή να τους επεξηγεί. Αλλά πρέπει... για τους ενήλικες...

Apr 27, 2015

Η αληθινή μάθηση... έχει ψυχή!


Σήμερα έχουμε στο σπίτι μας μια καταπληκτική μέντορα, μαμά η ίδια, που περνάει δημιουργικό χρόνο με την κόρη μου. Τους ανθρώπους στη ζωή μας, τους επιλέγει η διαίσθηση, όχι οι τίτλοι και τα πτυχία τους.

Μαζί, κάνουν πολλά... Λένε παραμύθια, διαβάζουνε, μιλάνε για τη φύση, μαθαίνουν Ελληνικά, Αγγλικά, παίζουν θέατρο... βασικά, έχω χάσει λογαριασμό! Πόσα πράγματα μπορεί να κάνει ένα παιδί, με έναν άνθρωπο που αγαπάει τα παιδιά, που κρατάει ζωντανό το παιδί μέσα του, που ξέρει να επικοινωνεί και να μεταδίδει. Τις χαίρομαι και τις δυο. Η ώρα περνά και δεν φαίνεται να την προσέχουν.

Apr 23, 2015

Γιατι τη Zωή αξίζει να τη Ζούμε Συνειδητά



Δεν επιλέγουμε τις μάχες μας, τις επιλέγουν οι αξίες μας.

Οι μάχες κερδίζονται εσωτερικά. Εξωτερικά γνωστοποιούνται, μοιράζονται, συνδημιουργείται το καινούργιο.

Η αμφισβήτηση είναι αναγκαία και χρειάζεται πρώτα να «τα βρούμε» με τον εαυτό μας. Κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για αυτά που επιλέγουμε να πιστεύουμε, να αντιπροσωπεύουμε και να λειτουργούμε. Πρέπει να μπορούμε να κοιτάμε κατάματα τη ζωή, με σεβασμό στην ύπαρξή μας και πραγματική αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας.

Apr 19, 2015

Change can’t be made illegal



Sometimes, when there is no alternative, we have to break the law to change the law. We might be temporarily illegal but “change can’t be made illegal” as a friend said!

Whether we want to homeschool, unschool or create alternative, natural and community based schools, we do not have this choice in Greece.

Apr 18, 2015

Είμαι μόνο μια μαμά!




Δεν είναι μύθος πως αξίζει να παλεύεις για τις αξίες σου ή για το όραμά σου. Δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε μικροί ή ότι μπορεί κάποιος να μας σταματήσει αν αυτό που θέλουμε είναι για το καλό όλων. Και είμαι χαρούμενη που η ίδια η ζωή μου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις αλήθειες αυτές και άλλες παράλληλα.

Η καταγγελία έγινε και καλώς έγινε! Άλλωστε, δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε ντράπηκα, ούτε προσπάθησα να διαφύγω. Τώρα παίρνουμε το δρόμο που ανοίγεται μπροστά μας και ξέρω πως δεν είμαι μόνη, παρά μόνο στην προσωπική, προσωρινή υπόθεσή μου έναντι του νόμου, που όμως θα πάρει επιτέλους διαστάσεις. Γιατί πρέπει!

Apr 9, 2015

Ως εκ θαύματος!



Δεν τα καταφέρνεις όλα, τέλεια ή πάντα. Όποιος έχει παιδιά το ξέρει καλά αυτό.

Τι να πρωτοκάνεις και τι να αφήσεις πίσω; Όλα «επείγουν», όλα πρέπει να γίνουν. Και προσπαθείς αλλά ούτε βιονική είσαι, ούτε νεράιδα (αν και πήραμε μια σήμερα τηλέφωνο, υποσχέθηκε να έρθει το συντομότερο να δώσει ένα ραβδάκι), ούτε θέλεις να καταρρεύσεις.

Όμως….

Apr 8, 2015

Ξεκινάμε...!




Κάποια στιγμή λοιπόν, βρισκόμαστε μπροστά στο αναπάντεχο, που δεν είναι και τόσο αναπάντεχο, αφού εμείς «προκαλούμε τη μοίρα μας», που δημιουργούμε κάθε στιγμή μέσα μας και έξω από μας, με τις σκέψεις, τις Αρχές, τις αποφάσεις και τις δράσεις μας.

Και μια νέα πορεία αρχίζει…

Apr 3, 2015

Παγκόσμιο Κίνημα;


Το κίνημα της αποσχολειοποίησης (homeschooling ή unschooling) παίρνει μεγάλες διαστάσεις σε παγκόσμια κλίμακα και αυτό αρχίζει να με ανησυχεί. Δεν είναι δύσκολο να «χάσουμε τη μπάλα» και να υψώσουμε για άλλη μια φορά «ψεύτικους θεούς» στη θέση της Αλήθειας.

Κοιτώντας ή επιμένοντας να κοιτάμε τα συμπτώματα αντί τις αιτίες, συνεχίζουμε να πλανάμε τις συνειδήσεις μας, βάζοντάς τα με επιλεγμένους εχθρούς που κάθε φορά ορίζουμε, ανάλογα με το συμφέρον μας.

Εδώ, στην Ελλάδα, πιο κοντά στην πραγματικότητα και στον τρόπο σκέψης μας, τα πράγματα είναι πολύ πιο κρυμμένα γιατί οι άνθρωποι φοβούνται, δεν εκφράζονται, δεν ανταλλάσσουν, δεν τολμούν την εξέταση των ιδεών τους... όχι όλοι φυσικά...